Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

20. 1. 2008

WRC Rally 2008 - Season Preview

Aktualizované 27.1. 2008
Už najbližší víkend sa začne nová sezóna rally WRC, poďme sa teda pozrieť na kalendár podujatí (15 súťaží) a hlavne na zloženie tímov pre tento rok. Najvýraznejšou zmenou oproti minulému roku je odchod Marcusa Gronholma, majstra sveta z rokov 2000 a 2002. Suverénovi posledných štyroch rokov Sebastienovi Loebovi tak odpadol najvačší konkurent. Ovládne šampionát aj v roku 2008 alebo mu skrížia plány jeho súperi?

Zloženie tímov:
BP Ford:
Mikko Hirvonen
Jari-Matti Latvala

(Khalid Al Qassimi)
Latvala si výkonmi v minuloročnom Stobarde vypýtal pozvánku do A tímu na rok 2008. Mikko Hirvonen dostal pozíciu tímovej jednotky a možnosť vyvrátiť tvrdenie, že WRC tvorili Loeb s Gronholmom a "tí ostatní". Gronholm zavesil profi kariéru na kliniec, ale je veľmi pravdepodobné, že sa v seriáli tento rok zvezie na pár sútažiach (určite na domácej rally Fínsko). Khalid Al Qassim sa dostal do A tímu vďaka súpnzorovi Abu Dhabi - pojde pár súťaží bez predpokladov na valný výsledok.
Citroen Total:
Sébastien Loeb
Dani Sordo

(Urmo Aava)
Osvedčená kombinácia Loeb/Sordo a ich C4. Urmo Aava sa predstaví na 10-tich podnikoch. Jeho tím bude mať trochu odlišní názov (WRT-Estonia) ale dostane najnovšiu C4 a Ačkovú továrenskú podporu vrátane mechanikov. Loeb sa pokúsi o 5. titul v rade.
Subaru:
Petter Solberg
Chris Atkinson
K Subaru sa vrátilo Pirelli. Špekulovalo sa aj o treťom jazdcovi Xavi Ponsovi, v decembri sa však dostal do problémov s tímom a o jeho účasti či neúčasti za Subaru sa momentálne moc nevie. Subaru pre rok 2008 zvolilo veľmi podivnú stratégiu, výsledky už pár rokov zaostávajú za mýtusom Imprezy ako špičkového rally auta, naviac vývoj aktuálneho modelu je zastavený (v preklade: "žiadny progres v novom roku nečakajte") a všetko sa sústredí na škaredú Imprezu 08. Tá sa však rozhodne neobjaví pred Rally Jordánska...
Stobart Ford:
Gigi Galli
Henning Solberg
Matthew Wilson
(Francois Duval)
Bčko Fordu nabité hviezdnymi menami. Duval potvrdený zatiaľ iba na úvodný podnik sezóny. Použijú minuloročný Focus.
Suzuki:
Toni Gardemeister
Per-Gunnar Andersson
Nováčik v seriáli WRC, nemožno očakávať víťazstvá, ale Gardemeister by nové Suzuki mohol pár krát priviesť na bodoch, špeciálne na asfaltovom povrchu. Dúfajme že koncept Suzuki neskončí podobne ako Škodovácka Fabia WRC.
(Munchi`s Ford):
(Federico Villagra)
(Luis-Perez Companc)
Tento tím rozhodne neabsolvuje celý seriál, bude mať k dispozísii staršie verzie Focusov (pravdepodobne ešte staršie ako Stobart). V súvislosti s Compacom sa spomína program 4-5 rally.
*jazdci v zátvorkách neabsolvujú celú sezónu (15 pretekov), objavia sa iba na vybraných podujatiach


Kalendár sezóny 2008

Seriál bude znova prenášať Eurosport, program by mali tvoriť štvrtkové Preview (30min) a potom od piatku do nedele pravidelné súhrny dňa (30min). V priebehu týždňa po rally nájdete v programe review celej súťaže (60min).

Pre túto sezónu znova nastala zmena v dodávateľovi pneumatík - znova sa ním stala firma Pirelli ktorá tak nahradila BF Goodrich. Zároveň došlo k výraznému obmedzeniu počtu pneumatík, ktoré je možno použiť. Tímy tak budú mať väčšie starosti hlavne pri ťažkých šotolinových súťažiach, keď bude pneumatík nedostatok pri defektoch.
Druhá zmena je kozmetická, pribudla sieť oddeľujúca pilota a co-pilota vnútri v aute kvôli bezpečnosti.

Žiadne komentáre: