Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

14. 10. 2008

VC Japonska - pohľad na penalizácie

V priebehu ako aj krátko po skončení Veľkej Ceny Japonska utrpel šport, podobne ako po odobratí víťazstva Lewisovi Hamiltonovi zo Spa veľkú ranu. Do súbojov totiž nezmyslene a necitlivo zasahovali stewardi, ktorí rozdali celkom tri penalizácie, ktoré výrazne ovplivnili vývoj a celkové výsledky.

Penalizácia Hamiltona krátko po štarte za "vytlačenie z trate".
Na foto zo štartu vidíme ako Lewis Hamilton prebrzďuje, v tomto momente je však na úrovni s Kimim, naviac na vnútornej strane zatáčky. Prečo by mal teda brať ohľad na Raikkonena, ktorý je vedľa neho, neskôr dokonca za ním a prečo by si nemal nebrániť svoju pozíciu do prvej zatáčky, tak ako je to bežné?
V skutočnosti Hamilton len nedobrzdil (klobúk dole že to aspoň skúsil keď pokašlal štart dostať späť na brzdy). To že boli nejaké autá okolo neho, nie je dôvod uložiť trest za "vytlačenie". V najlepšich dobách za posledné roky sa netrestalo ani toto a to je podobné tomu čo spravil Hamilton. Nechápem potrebu stewardov za každú cenu hovoriť do každého incidentu na trati, naviac v kľúčových fázach šampionátu.

Na druhom obrázku už vidíme McLaren v blízkosti Ferrari. Vtip je však v tom, že je to Kovalainen, nie Hamilton. Kovalainen žiadny trest nedostal, hoci sa Raikkonena dokonca dotkol, kým Hamilton ani z ďaleka nie. Žeby to bolo podľa stewardov OK, lebo Kovi nebojuje o titul?

Penalizácia pre Massu
Tu je to inom, táto penalizácia má konkrétne opretie o formuláciu v pravidlách: "Nezabránenie kolízii". V tomto prípade som ochotný aj akceptovať, že trest dostal aj Hamilton (za hocičo) - "Aby sa nepovedalo, že sa niekomu nadržuje" - aj keď sa mi to nepáči. Najlepšie riešenie by však bolo potrestať iba Massu (čítať aj ďalšiu vetu prosím). Situácia na trati by tak totiž bola spravodlivá - Hamilton kvôli hodinám a pitstopu na konci poľa, Massa taktiež ale stále o pár pozícii pred ním. Obaja aktéri o titul by bojovali z konca, poradie by bolo také ako pred ich kolíziou a Hamilton by to mohol na Massu skúšať znova.

Najspornejší je však trest pre Bourdaisa
Naviac oznámený až po pretekoch, Massa tak dodatočne získal na Hamiltona ďalší bod, zatiaľ čo Bourdaisovi po skvele zajazdených pretekoch (porazil aj tímového kolegu Vettela) nezostalo nič. Čo mal chlapec robiť? Vychádzal z boxov, držal si svoju stopu, natlačil sa až k pravému okraju... Bojoval o pozíciu s Massom, snáď nemal Brazílčana pustiť zadarmo, to nikto nikdy z výjazdu z boxov neurobil. Massa nebol pred ním, argument o volení stopy neobstojí. Massa po problémoch znova začal kopiť chyby a podobne ako minule v Singapure Sutila, aj teraz Bourdaisa svojou bezhlavou jazdou pripravil o výsledok.

"Neviem čo som mal ešte urobiť. Asi som mal vybrať červený koberec a pripraviť mu ho pred zákrutou. Zrejme to sa odo mňa čakalo." Sebastien Bourdais



1 komentár:

Unknown povedal(a)...

velmi pekne zhrnutie tych nezmyselnych trestov...skoda, ze uz nefunguju tie odkazy na videa

len tak dalej :) peto