Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

6. 9. 2009

Futbal Slovensko - Česko: zrkadlo úrovni Slovenskej televízie

Včerajší zápas bohužiaľ znova nastavil kruté zrkadlo úrovni Slovenskej televízie. Najmä tej technickej. Nebudem totiž hovoriť o kvalite komentára - to prenechám iným, ktorí narozdiel odomňa futbal sledujú pravidelne. Aj keď podľa mňa je Merčiak medzi tým najlepším, čo v Mlynskej doline momentálne majú (odhliadnuc od jeho "Góóóóóóóóól!!!!! násilne imitujúc juhoamerických kolegov - vtedy sa po zhruba piatich sekundách revu dostávam do rozpakov).

Sobotný problém bol inde. A priznám sa, vnímam ho ako vskutku paranormálny. Pustil som si totiž futbal na STV1. Nasledoval krátky povzdych, že je v obstarožnom formáte 4:3. Ono sa to totiž na modernom LCD či plazme zle sleduje s letterboxom. Prepínam teda na "slávnu" športovú Trojku. Tá ponúka v 16:9 celú Formulu 1, aj iné prenosy. Lenže ouha, rovnako žiadny širokoúhly formát. Až mi prišlo celý tím STV ľúto, pravdepodobne totiž ich staručká hrdzavá technika neumožňuje širokoúhly snímať na všetky kamery.

O to väčším šokom bolo zistenie, že prenos na ČT2 v 16:9 bežal! Klúčom totiž je, že signál z Tehelného poľa pre Českú verejnoprávnu vyrábala práve STV! Prečo ak dokáže vyrábať širokoúhly formát a posielať ho na České obrazovky, toto isté STV nedokáže spraviť pre svojho vlastného diváka? Obvzlášť v prípade, ak futbalový prenos roka, ako ho sami v upútavkách nazývali, nacpú do prime time dvoch tretín svojich programov (bežal súčasne na Jednotke a Trojke).

Kedy si STV uvedomí, že sme v roku 2009 a ak už sa im ani nesníva o plnej digitalizácii či dokonca HD rozlíšení, mohli by zvládát aspoň hlúpy širokoúhly analóg? Vlastne pardon, oni ho zvládajú, ale púšťajú len do Česka. K nám "obyčajný"... To je tá paranormálna záležitosť. Mať vyrobený lepší signál, ale nepoužiť ho.

Pátranie o tom prečo je to tak som spustil, ale zatiaľ neúspešne. Link na diskusiu z graficky nedávno prekopaného Mediálne.sk len potvrdzuje, že STV vyrábala signál aj pre Čechov, ako je to vždy. Ako zaujímavosť som však dozvedel, že ich signál bol kamerami STV snímaný z druhej strany, kvôli reklamám.



Ak chcete, komentujete článok klikom na komentáre

1 komentár:

Unknown povedal(a)...

Komentár bol dobrý. Ten gól iba vyjadruje pocity, ktoré má v sebe každý správny slovenský fanúšik v súčastnosti, keď MS 2010 je tak blízko a porážame tak kvalitného súpera, ktorý určite patrí k svetovej špičke (TOP32).