Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

10. 9. 2007

IndyCar: Rozhodnutie v posledných metroch

Za 5 mesiacov a 2 týždne americká oválová séria IndyCar odjazdila všetkých 17 závodov. Tento rok aj s poriadnou dávkou klasických okruhov, teda mimo oválov tak typických pre americký motoršport. Na IndyCar sa mnoho európskych fanúšikov odkojených na tradičnej "královnej motorizmu" pozerá stále skrz prsty. Najčastejším argumentom je, že na ováloch je to stále len doľava a tým pádom - nudné. No pre tých kto na IndyCar nedajú dopustiť sa nedeľné večery stali prostriedkom na spravenie si chuti po často sterilných závodoch F1. Prístup k závodeniu je tam podstatne odlišný, viac postavený na show ako na ohromnej mašinérii marketingu a peňazí. Často to je takto odlišný prístup len na prospech divákovi. Rovnako to bolo aj pri úplne poslednom podniku sezóny na Chicagoland Speedway.

Franchittiho a Dixona v súboji o titul delili len 3 body a keďže ich k dispozícii bolo ešte 53, bolo o čo bojovať. Rozhodujúcim faktorom bola nehoda Vitora Meiru, pretože presne v čase vyvesenia žltých vlajok bol Dixon pri svojich mechanikoch a Franchittiho pitstop ešte len čakal (ostatní ho už mali za sebou).


Obidvaja sa tak s veľkým šťastím dostali do situácie, keď získali navrch celé jedno kolo nad svojimi súpermi, pretože už nemuseli do boxov. A čo viac, v záverečnom špurte na 2 kolá (po reštarte kvôli hodinám Danici Patrick) sa dostali obidvaja na prvé dve priečky. Čo viac než to, aby sa súboj o titul stal zároveň súbojom o víťazstvo v poslednom závode si mohol fanúšik priať? Tabuľková matematika bola jednoduchá, kto z nich vyhrá v poslednom kole, získa aj pohár a šek na 1 milión dolárov. Počas celého závodu Franchitti akoby nestačil na Dixona a ani chlapcov od Penskeho (Castroneves a Hornish Jr.) a rovnako to bolo až do posledného kola. Dixnovi však 200 metrov pred šachovnicou došlo palivo....

Franchitti si tak po premiérovom víťazstve v Indianapolis 500 pripísal aj prvý titul celkového víťaza. Vyhral nad Dixnom o 13 bodov. Mimochodom, spomínaný šek mu za sponzora eventu v Chicagu odovzdal maskot - Mr. Clean (Mr. Proper). Podoba s postavou na etikete bola až zarážajúca... Foto s maskotom som zatiaľ nenašiel, takže bude musieť stačiť Dario so svojím tímom.

Výsledky závodu:
1. Dario Franchitti
2. Scott Dixon
3. Sam Hornish Jr. +1kolo
4. Helio Castroneves +1kolo

Celkové poradie:
1. Dario Franchitti 637b
2. Scott Dixon 624b
3. Tony Kanaan 576b
4. Dan Wheldon 466b
5. Sam Hornish Jr. 465b

Žiadne komentáre: