Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

3. 9. 2007

IndyCar: Dario späť, Dixnov úder pod pás

Séria IndyCar pokračovala na mestskom okruhu v Detroite na Belle Isle. Zábavu zaručoval okrem blízkosti betónových stien aj fakt, že dvoch najväčších adeptov na titul, Daria Franchittiho a Scotta Dixona delili len 4 body. Všetko dva preteky pred koncom sezóny.

Závod dostal správny náboj vo chvíli, keď hlavne Tony Kanaan, Budy Rice a Danica Patrick prešli na odlišnú stratégiu zastávok v boxoch. V tom čase sa na trati nachádzali mimo vedúcich priečok, ale pokiaľ by prišla žltá fáza a na trať by vyšliel safety car, dokázali by pošetriť palivo a dostať sa na čelo. Očakávané spomalenie priniesol Helio Castroneves, ktorý v prvej zatáčke okruhu zostrelil Tomasa Schecktera.

Scheckter sa na Castronevesa právom hneval, už po niekoľký raz v sezóne bol z dobrej pozície zostrelený súperom. Krátko po nehode si zažartoval na Heliov účet, keď vyslovil názor, že Castroneves by mal myslieť na závodenie a nie na tancovanie a hlúpe pohyby (podarená narážka na jeho účinkovanie v programe "Dancing With the Stars" na ABC, myslím že je to ekvivalent formátu, ktorý vysielala Markíza a ČT aj v našich končinách (nie že by som to pozeral)). Počas tohto spomalenia závodu trio Kanaan, Rice, Patrick šetrilo palivo a Dixon s Franchittim museli do boxov.

Po reštarte prišli na rad týmové hry a Danica Patrick pred seba pustila Franchittiho. Poradie bolo: 1.Kanaan, 2.Rice, 3.Dixon a 4.Franchitti.
Buddy Rice mieril k svojmu najlepšiemu výsledku v sezóne, lenže závod dokončoval takmer bez etanolu v nádrži. Toho chcel využiť Dixon a zaútočil. Došlo k vzájomnému kontaktu po ktorom sa Rice porúčal do bariéry (do tej chvíle by bolo všetko v poriadku a s kľudom označiteľné ako "racing incident" - Rice sa dokonca ospravedlnil za zasahovanie do šampionátu). Scott Dixon však nezvládol výjazd zo zatáčky a dostal sa do hodín. Zrejme vidina straty vedenia v šampionáte ho donútila k rozhodnutiu nezabrániť autu v ďalšom pohybe a tým aj kolízii s najväčším rivalom.

Situácia veľmi podobná neférovým ťahom Michaela Schumachera v F1 v časoch jeho súbojov o titul s dvojicou Villeneuve - Hill. Franchitti ešte dokázal za pomoci maršálov dokončiť posledné kolo. Vo výsledkoch tak mohol byť vedený o dve miesta pred Dixnom a spolu s bonusom 4 bodov za najviac kôl vo vedení závodu znova prevzal vedenie v šampionáte.

Franchitti narozdiel od niektorích fanúšikov volajúcich po penalizovaní Dixona volil miernejší tón: "Scott so mnou závodil celý rok čisto, ja som s ním závodil čisto. Nemyslím si, že by to spravil schválne. Neviem. Moji vlastníci majú iný názor."

Výsledky závodu:
1. Tony Kanaan
2. Danica Patrick (top výsledok kariéry)
3. Dan Wheldon
4. Darren Manning
5. Kosuke Matsuura
6. Dario Franchitti
7. Buddy Rice
8. Scott Dixon

Franchitti však vedie pre Dixnom len o 3 body, už o týždeň 9. septembra bude určite ešte o čo bojovať. Na Chicagoland Speedway sa ide posledný závod sezóny a definitívne sa rozhodne o tom, kto získa titul šampióna IndyCar série. Sezóna bude určite napínavá až do konca, veď Chicagoland drží hneď 3 miesta medzi desiatkou najtesnejších finišov histórie (vrátane vôbec najtesnejšieho):
1. 0,0024 sec - Chicagoland 2002
....
4. 0,0099 sec - Chicagoland 2003
....
8. 0,0133 sec - Chicagoland 2005

Posledný závod sezóny:
9. septembra - Chicagoland Speedway (Galaxie Sport 22:00 LIVE)

Žiadne komentáre: