Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

24. 6. 2008

VC Francúzska - review

Ferrari: Felipe Massa (1.), Kimi Raikkonen (2.)

Obe Ferrari mali teoreticky veľmi ľahkú úlohu. V kvalifikácii bez problémov obsadili prvý rad a všetci najväčší konkurenti, ktorí by ich v nedeľu mohli ohroziť na ceste za víťazstvom boli veľmi ďaleko. McLaren bol sužovaný penalizáciami (Hamilton za zostrelenie Raikkonena v Kanade a Kovalainen za zdržovanie v kvalifikácii) a BMW celý víkend slabé. Po štarte sa zdalo, že double nič nehohrozí. Fanúšikom však na moment určite zatrnulo. Raikkonenovi sa na jeho monoposte zlomil kus výfuku, čo spôsobilo aj poškodenie pomerne veľkej časti krytu motora. Fín výrazne spomalil a svoju prvú priečku musel prenechať Massovi. Tretí Trulli bol vzadu o ďalších 30 sekúnd, Kimi sa tak aj pri pomalších kolách o ďaľšie pozície obávať nemusel. Ferrari svoje predpokladané double získalo, aj keď nakoniec v opačnom poradí.


Toyota: Jarno Truli (3.), Timo Glock (11.)
Výborný výsledok pre celý tím. PR vyhlásenie Trulliho je neobvykle dlhé a je z neho cítiť, že toto pódiové umiestnenie nabudilo celý tím k ďalšej práci na zlepšujúcom sa aute. Jarno už po niekolký krát položil dobrý základ už v kvalifikácii. V pretekoch síce nedokázal držať tempo s Ferrari, ale v posledných kolách dokázal odraziť útok postupujúceho Kovalainena a skončiť na pódiu. O to väčšia škoda, že Glock nedokázal taktiež aspoň bodovať. Ani on však nejazdil zle, doplatil ale na droliace sa pneumatiky.

McLaren: Kovalainen (4.), Hamilton (10.)
Heikkimu sa darilo. Pre strieborné šípy je síce 4. miesto určte málo, avšak treba mať napämati Kovalainenov štart až z desiateho miesta kvôli penalizácii. Jeho taktika vyšla a dokázal sa pretlačiť dopredu. V závere sa pred Trulliho už dostať nedokázal, ale aj tak pekný výkon. To však nemožno povedať o Hamiltonovi. Taktiež pre penalizáciu štartoval zozadu a na najvyššie priečky myslieť nemohol, cieľom však museli byť aspoň body. Pri postupe dopredu cez Vettela si však skrátil šikanu, za čo si vyslúžil trest prejzdu boxami. Tu si však musí popol na hlavu jednoznačne sypať celý tím - Lewis mal byť cez vysielačku informovaný o tom, že získal výhodu a musí Vettela pustiť naspäť. Nie je to prvé podobné zlyhanie tímu. Aj v Kanade mohlo dôraznejšie informovanie o červenej na pitlane zabrániť katastrofe. A o tom, čo Mclaren vyvádzal minulý rok, keď nechal jazdcov potopiť tím vzájomným súperením škoda písať. Tím mysliaci na titul si podobné excesy dovoliť nesmie. Mimochodom o spravodlivosti udeleného trestu nemôže byť pochýb.



BMW: Robert Kubica (5.), Nick Heidfeld (13.)
Oproti Kanadskému double veľký prepad. Heidfeld sa opäť nedokázal posunúť z druhej časti kvalifikácie a v pretekoch dopredu tiež nepostupoval. Kubicovi rýchlosť tiež chýbala, v BMW sa majú nad čím zamýšlať.

Renault: Nelson Piquet Jr. (7.), Fernando Alonso (8.)
Piquet dokázal po prvý krát v sezóne skončiť pred Alonsom. Vlasne dokázal prvý krát skončiť na bodoch. Jeho miesto v Renaulte ale aj tak zostáva nahnuté. Takýchto výsledkov potrebuje viac. Alonsovi nevyšiel v závere jeden z útokov, preto skončil až za tímovým kolegom. V kvalifikácii zrejme Renault podobnú taktiku ako v Španielsku - ukázať sa pred domácimi fanúšikmi (vtedy fans Alonsa) na úkor prázdnejších nádrží.

Red Bull: Mark Weber (6.), David Coulthard (9.)
Webber podáva veľmi kvalitné výkony, pravidelne boduje. Po prudkom cuttovaní obrubníkov v poslednej šikane okruhu mal veľké problémy, no auto skúsene udržal. To Coulthard na Webbera rozhodne nestačil, no v poslednej dobe sa mu aspoň darí dokončovať preteky - to nebývalo začiatkom roka pravidlo ani náhodou.

Toro Rosso: Sebastian Vettel (12.), Sebastien Bourdais (17.)
Vettel si taktiež sťažoval na drolenie pneu, no odštartoval aj skončil na veľmi peknej dvanástej priečke. Dúfal v dážď. Jeho tímový kolega doplatil na jazdcov pred sebou - Nakajimu ktorý išiel na 1 zastávku.

Honda: Rubens Barrichello (14.), Jenson Button (-)
Barrichello zaznamenal najväčší posun (6 miest), no čo mu je to platné ak to nestačilo na body. Button bol jediným ktorý nedokončil. Poškodil si predné krídlo po kontakte s Bourdaisom. To mu síce vymenili, no zostali poškodené flopy pod autom.



Williams: Kazuki Nakajima (15.), Nico Rosberg (16.)
Auto bolo jednoducho príliš pomalé, sám tím zatiaľ nevie prečo. Nico síce štartoval s penalizáciou, no mizerný výkon to zrejme neovplyvnilo.

Force India: Giancarlo Fisichella (18.), Adrian Sutil (19.)
Obaja skončili na chvoste. Doplatili na malý odpad ostatných. Keďže im chýba výkon, na viac dnes nemali.

2 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

som zvedava či jazdci ferrari zopakuju doble aj v dalšich pretekoch tohtoročnej serie

Editor povedal(a)...

Pravdepodobne sa to do konca roka ešte znova podarí, ale treba mať na pamäti to, že vo Francúzsku bolo už počas víkendu veľmi pravdepodobné že ich nik nezastaví. McLareny štartovali s penalizáciami a boli veľmi ďaleko už na štarte, BMW na pravidelné víťazstvá zatiaľ nemá, pokiaĺ všetci ostatní dokončia.