Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

7. 7. 2008

VC Veľkej Británie - review

McLaren: Hamilton (1.), Kovalainen (5.),

Oba McLareny mali perfektný štart. Heikki si udržal pole a Lewis bol hneď za ním. Už v prvom kole sa zdalo, že sa Hamilton na úkor svojho tímového kolegu dostane aj na prvé miesto, to však vyšlo až o pár kôl neskôr. V jeden moment to dokonca zaváňalo ľahučkým vzájomným kontaktom. Od tej chvíle bol Hamilton na nezastavenie. Víťazstvo mu mohol zobrať iba Kimi Raikkonen, no chyboval pri výbere pneumatík. Brit pri domácej GP naložil zvyšku sveta viac než minútu - aj vďaka bezchybnej stratégii tímu pri neustálych zmenách pneumatík v mokrých podmienkach. Kovalainen doplatil na pár chýb (2x hodiny) a menej paliva, vďaka čomu však získal pole.

Nick Heidfeld (2.), Robert Kubica (-),
Zdá sa, že Quick Nick konečne zavrel ústa všetkým pochybovačom, ktorí mu neustále pripomínali ako prehráva v kvalifikáciách s tímovým kolegom. V jednej chvíli bol dokonca najrýchlejším v pretekoch, no Hamilton bol už veľmi ďaleko. Predviedol aj nádherný predbiehací manéver, keď zdolal v jednej zákrute Kovalainena s Raikkonenom. Treba pripomenúť, že to nebolo prvý krát v sezóne čo zarezal dvoch súperov naraz. Máloktorý iný pilot tak túto sezónu dokázal potešiť oči divákov. Aj Kubica sa dral veľmi dobre dopredu, no na mokrej trati auto nezvládol a zo štrku sa už nevyhrabal. Dnes však chyboval takmer každý... Kubica má tú výhodu, že ich tento rok takmer ešte takmer vôbec nerobil.

Honda: Rubens Barrichello (3.), Jenson Button (-),
Skúsený Rubens znova ukázal, že to na vode, ktorá zmazáva rozdiely v technike vie (svoje vôbec prvé víťazstvo ešte za Ferrari získal taktiež na vode). Na pódiu sa ocitol po dlhých troch rokoch! V pretekoch podobne ako Button ťažil z nasadenia pneumatík do extrémneho dažďa. Sám však doplatil na aquaplaning a zostal mimo trať.

Ferrari: Kimi Raikkonen (4.), Felipe Massa (13.),
Aj keď v Británii bolo chýb požehnane, jazdcov Ferrari za ich výkon kritike podrobiť rozhodne treba. Tím u Raikkonena chyboval pri zastávke v boxoch, keď ponechali na aute pôvodné pneu a Kimi strácal tak veľa, až do boxov musel znova, tentokrát pre úplne novú sadu. Raikkonen aspoň vyťažil z minima maximum a v závere ešte prekonal Alonsa. Štvrté miesto nie je tragédia, no Massa... Massa podal strašný výkon, zrejme najhoršie preteky v celej jeho kariére. V hodinách bol nespočetne krát, zrejme by bolo lepšie ak by po prvých dvoch uviazol, podobne ako Kubica či DC v štrku. Trhol by si tak menej ostudy. Faktom je, že v nedeľu chyboval snáď každ no nikto tak často ako Felipe. Treba brať ohľad aj na to, že to nie je po prvý krát, čo Massa pod tlakom brutálne zlyhal. Massa dokáže vyhrávať preteky a dokáže byť na čele šampionátu, pretože má špičkovú techniku Ferrari. Treba sa však zamyslieť, či by iný pilot z jeho autom nedokázal viac... Dnes Brazílčan stratil celé dve kolá.


Renault: Fernando Alonso (6.), Nelson Piquet Jr. (-),
Alonsa stálo lepšie umiesnenie nevymenenie ojazdených intermediálok za nové, začalo pršať hustejšie a staré nestíhali viacej vody odvádzať preč. Piquet nedokončil, nie je čo rozvíjať...

Toyota: Jarno Truli (7.), Timo Glock (12.),
Ani Trullimu nevyšiel risk z pneumatikami, bol v jednej chvíli na 3. mieste, no potom strácal (podobne ako viacerí ostatní) až 15 sekúnd na kolo. Čítate dobre, len to podčiarkuje aké boli podmienky. Raz pršalo hustejšie, o 15 sek na kolo boli rýchlejší jazdci na monzúnových pneu, inokedy vyšlo slnko a 15 sekúnd strácali. Typický ostrovný deň na Silverstone. Glock bol podobne ako Massa viac krát v hodinách (viac krát ako by sa dalo tolerovať), no narozdiel od neho je nováčik a nepočíta sa s ním na titul.

Williams: Kazuki Nakajima (8.), Nico Rosberg (9.),
Nakajima veľmi pekne, na bodoch. V závere síce prepustil miesto Trullimu, no celkový dojem z jeho výkonu to nezkazilo. Rosberg mal naopak veľké problémy celý víkend. Auto mu podľa jeho slov "skákalo ako gazela" už v sobotu, tým hľadal riešenie ale vymenil veľa súčiastok a tak Nico štartoval z boxovej uličky. Mal na body, no o tie sa pripravil, keď zozadu narazil do Glocka a poškodil predné krídlo.

Red Bull: Mark Webber (10.), David Coulthard (-),
Webber nevyužil fantastický prvý rad v kvalifikácii. Po štarte sa prepadol, potom sa dokonca roztočil v hodinách. Z konca poľa ale "robil preteky" a zdolával jedného jazdca za druhým. Body by si za bojovnosť určite zaslúžil. Coulthar vzbudil viac pozornosti než výkonmi v nedeľu keď skončil po kontakte s kolegom z Toro Rosso tým, že oznámil po sezóne koniec kariéry. Ten sa dal tak trochu očakávať.

Toro Rosso: Sebastien Bourdais (11.), Sebastian Vettel (-),
Zdalo sa mi, už po kvalifikácii, že TR sa zlepšilo. Vettel postúpil do poslednej časti, Bourdais do druhej. V daždi sa však neukázalo ako na tom skutočne sú. Uvidíme nabudúce.

Force India: Giancarlo Fisichella (-), Adrian Sutil (-),
Obaja skončili mimo trať po šmykoch. Sutil náramne spektakulárnym spôsobom, takmer zobral aj Bourdaisa. Mal veľké štastie, že sa jeho monopost neobrátil "hore nohami".

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

tentokrat to stajna ferrari riadne zbabrala,snad sa spametaju v dalších pretekoch a vyhnu sa takým školackym chybam