Tip:

Pridajte si stránku medzi obľúbené (CTRL+D), RSS Twitter

Späť na hlavnú stránku

5. 11. 2007

F1: Alonso odchádza, kto ho nahradí?

PR oddelenie McLarenu oznámilo definitívny rozchod z Fernandom Alonsom. Začali sa tak ďalšie špekulácie - jednak o tom, kam zamieri samotný Alonso, ale aj kto Alonsa po boku Lewisa Hamiltona nahradí.

Kam s Alonsom?
V súvislosti s Alonsom sa najčastejšie spomýna jeho bývalý tím Renault. Objavili sa reči, že Ron Dennis Alonsa pustí iba do súkromného tímu (t.j. nevlastneného veľkou svetovou automobilkou). Do úvahy by tak najviac prichádzal Williams (kde je teraz miesto vedľa Rosberga), menej už Red Bull. Problém je však v tom, že obidvaja piloti Red Bullu (Webber/Coulthart) majú zmluvu aj na ďalší rok, v prípade záujmu o Alonsa by tak museli šéfovia RB vyplatiť súčastných pilotov. To by pri rozpočte Dietricha Mateschitza nemala byť prekážka, otázkou je či by mal záujem samotný Alonso - RB ani Williams nepatria k súčasnej špičke, kam on ako 2-násobný šampión áno. Voľno je aj v Toyote po boku Trulliho, tú však Alonso už verejne odmietol.
Osobne o tom, či má Ron Dennis páky na to, aby sa Alonso dostal len do súkromného tímu veľmi pochybujem... Rozchod bol totiž "po vzájomnej dohode" a na Alonsovom odchode z tímu mal najvačší záujem Dennis. Keďže mal pôvodne platnú zmluvu aj na rok 2008, veľmi pochybujem, že na papieroch o jeho odchode objavila podmienka "len do súkromného tímu". Na to by totiž pristúpiť nemusel a mohol vkľuďe jazdiť aj v roku 2008 za strieborných. Toto by povrdzovala aj špekulácia o Toyote, čo nie je súkromný tím, ale táto možnosť bola braná naťoľko vážne, že ju musel dementovať sám Alonso. Možnosť Alonsovho návratu k Renaultu tak vidím ako najpravdepodobnejšiu zo všetkých.

Kto do McLarenu?
A kto by prišiel do McLarenu k Hamiltonovi? Najčastejšie sa spomýnajú Kovalainen a Rosberg. Obaja však majú zmluvy pre rok 2008, McLaren by teda musel ich súčasným tímom poriadne zacvakať. Za Rosberga Williamsu, za Kovalainena Renaultu - ten by však žiadne peniaze zrejme nezlomili, skôr by mali záujem o Alonsa naspäť - to je ďalšia trhlina na teórii Alonsovho odchodu "iba do súkromného tímu". "Ak chcete Kovalainena, pustite k nám Fernanda". Priechodnejšie by tak zrejme bolo siahnuť po voľných pilotoch, aj keď z rizikom, že sú neskúsený - Piquet Jr., Nakajima, Glock. Alebo po starých harcovníkoch, aj keď sa môžu zdať už trošku vyhorení a ich výkony išli rapídne dolu - Giancarlo Fisichella alebo Ralf Schumacher.

Článok: F1 2008 Season Preview - Jazdecké dvojice 2008 (nepotvrdené)

Žiadne komentáre: